linux

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wat is Linux?
Linux is een besturingssysteem net zoals Windows. In tegenstelling tot Windows is Linux "open source" wat betekent dat de broncode openbaar is. Iedereen kan het systeem aanpassen of kan apps ontwikkelen voor dit systeem. Hierdoor worden problemen/fouten/bugs vaak eerder gevonden in het systeem en sneller opgelost dan dat we gewend zijn bij andere besturingssstemen. Op een enkele betaalde variant na is Linux een gratis systeem.
Linuxversies worden distro's genoemd. Binnen de distro wordt onderscheid gemaakt tussen "een gewone versie" en een LTS versie. LTS staat voor Long Term Support wat betekent dat deze versie minimaal twee jaar wordt ondersteunt door middel van updates (veiligheid & verbetering). Deze updates gelden voor het systeem en niet voor de applicaties.

Linux versus Windows
Linux is een volwaardig besturingssysteem met talloze mogelijkheden, alleen is het systeem anders gebouwd en zien menustructuren er anders uit. Naast het feit dat het gratis is biedt Linux nog andere voordelen ten opzichte van Windows:
  • Linux gebruikt minder systeembronnen. Hierdoor blijft een computer schoon en snel werken. Waar Windows een nieuwe snelle machine nodig heeft, kan Linux al uit de voeten op een gedateerde machine.
  • door de opbouw van het systeem is het systeem minder aantrekkelijk voor hackers om aan te vallen. Bij een eventuele aanval blijft de schade beperkt.
  • Linux vervuilt niet/nauwelijks dus het opschonen en defragmenteren van een harde schijf is niet nodig.
  • Linux heeft een ingebouwde appstore met talloze apps die competent zijn aan Windows applicaties. Sommige zijn ooit ontwikkeld voor Linux en zijn later aangepast voor Windows. Denk hierbij aan Chrome en Firefox webbrowsers en VLC mediaspeler.

Welke distro?
Omdat Linux open source is zijn er ook veel distro's. Iedere distro is met een bepaald doel ontworpen. Sommige distro's zijn weer ontstaan uit andere distro's. Wat is dan de beste distro? Die is er eigenlijk niet. Bepaal eerst wat je ermee wilt doen en zoek dan een distro die daarbij past. Let bij de keuze ook op de ondersteuning die wordt geboden. Wordt Linux het primaire systeem dan is niet alleen gebruiksgemak belangrijk maar ook technische ondersteuning in de vorm van updates en een community. Hieronder staan een aantal bekende distro's:

Debian: Een van de oudste varianten. Gericht op veiligheid en stabliteit. Hierdoor zijn er minder apps beschikbaar en zijn de toepassingsmogelijkheden wat beperkter.

Ubuntu: Gebasseerd op Debian en ontwikkeld voor gebruiksgemak. Ubuntu is het eeste gebruiksvriendelijke systeem voor thuisgebruikers en hiermee een concurrent voor Windows.

Mint: In de kern hetzelfde als Ubuntu maar beschikt over een andere grafische schil. De grafische omgeving lijkt op een Windowsbureaublad en daardoor is Mint erg populair onder thuisgebruikers.

Het voordeel van bovestaande systemen is dat ze dezelfde broncode hebben. De commando's om het systeem te besturen zijn dus voor alle drie de pakketten hetzelfde. De volgende twee systemen zijn ook Linux distro's maar met een andere brondcode waardoor zij andere commando's nodig hebben.

RedHat: Een groto distro te vergelijken met Ubuntu. RedHat is een bedrijf dat deze distro heeft ontwikkelt.

Fedora: Een gratis variant voor thuisgebruikers voortgekomen uit RedHat. Fedora wordt ondersteunt door een community (net als bij Debian, Ubunt en Mint).

In Nederland en Belgie zijn Ubuntu en Mint populair, terwijl in Engeland Redhat en Fedore favoriet zijn.

Dit zijn misschien wel de bekenste distro's. Uiteraard zijn er nog een aantal zoals OpenSuse, BSD, Arch, CentOS etc etc.
Apps
De meeste distro's worden standaard met veel apps geleverd zoals een office pakket (Libreoffice), een webbrowser (Firefox), een emailclient (Thunderbird) en tal van andere apps. Via het softwarecentrum kan worden gezocht naar nieuwe apps of alternatieven voor bestaande apps. Specifieke toepassingen zoals uitgebreide drivers voor randapparatuur zijn vaak te vinden op de website van de betreffende fabrikant.

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu